Beveiligingstips
We lezen steeds meer over hackers, virussen, botnets welke meer en meer georganiseerd en gewiekst te werk gaan om gegevens te stelen of zelfs geld afhandig te maken. Hieronder enkele tips om het gebruik van internet een stukje veiliger te maken.

Onderhoud uw computer

Veel software regelt zelf het installeren van de laatste beveiligingsaanpassingen (updates). Probeer dit echter wel de controleren en stel het zeker niet uit. Als uw computer al dagen of misschien weken aanstaat zonder af te sluiten en u negeert de "update beschikbaar" meldingen dan loopt uw meer kans dat recente beveiligingsproblemen op uw systeem misbruikt worden. Probeer te vermijden dat u al op uw computer gaat werken terwijl deze nog bezig is met het verwerken van aanpassingen. U kunt lang wachten voorkomen door uw computer zeker wekelijks even aan te zetten. Let ook op de werking van uw virusscanner en laat deze af en toe uw hele systeem doorzoeken.

Wees alert: E-mail

Een e-mail van familie met een bijgevoegd bestand? Wees zeer bedachtzaam. Is de aanhef "Beste ajanssen" of zelfs overwacht in een andere taal, gaat het over geld overmaken of iets wat u kunt winnen dan kunt u beter eerst controleren of de afzender echt wel uw familie is. Het is zeer eenvoudig om een mailtje in iemands naam te sturen, helaas is het 40 jaar oude internet niet altijd zo toekomstigbestendig als gedacht. Links en bestanden in e-mails kunnen leiden tot besmetting van uw systeem, u merkt verder niets maar vervolgens kunnen criminelen al uw bestanden stelen of uw wachtwoorden ontvreemden. Stel dat u een e-mail krijgt van uw bank met een link naar een aanbieding, gebruik dan niet de link maar type zelf de naam van de bank in uw browser en probeer de aanbieding via de website te vinden. Zo kunt u voorkomen dat u door een nepafzender naar een nepwebsite wordt gestuurd.

Wees alert: Websites

Wees voorzichtig met het verstrekken van gegevens, wees extreem voorzichtig met het gebruik van wachtwoorden. Stel uw heeft een wachtwoord op de website van uw vertrouwde sportvereniging door een foutje in deze website kan dit wachtwoord toch in handen komen van kwaadwillenden, als u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor uw e-mail of zelfs telebankieren dan kunt uw zeker problemen krijgen. Gebruik liever een apart zeer ingewikkeld wachtwoord dat u later weer via "wachtwoord vergeten" op een website achterhaalt dan dat u overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Voor meer wachtwoord tips kijkt u op deze pagina over wachtwoorden.

E-mail en internetbankieren

E-mail en internetbankieren kunt u alleen vertrouwen via een beveiligde HTTPS of SSL verbinding. U herkent deze bijvoorbeeld aan het websiteadres dat begint met "https://" en vaak is er een gesloten slotje te zien onderin het browserscherm. Met name webmail en "Outlook e-mail" wordt niet altijd met beveiliging aangeboden, vraag uw aanbieder hoe u een versleutelde e-mail of webmail verbinding kunt instellen. Programma's voor e-mail zoals Outlook kunnen beter niet POP3 poort 110 zijn ingesteld (onbeveiligd), probeer deze in te stellen op POP3 op poort 995 (beveiligd).

Uitloggen en afsluiten

Blijf niet onnodig ingelogd op telebankieren, webmail of bijvoorbeeld configuratieschermen van uw router. Kwaadwillende websites kunnen misbruik maken van het feit dat u ergens nog ingelogd bent. Sluit ook uw computer regelmatig af zodat deze updates kan installeren.

Vertrouw geen enkel netwerk

Pas op met het delen van bestanden op het netwerk. Ook al heeft u op uw werk of thuis een goed beveiligd netwerk er kan altijd via een mogelijk besmet systeem in dit netwerk kwaad worden gedaan als u bestanden deelt zonder wachtwoord of zelfs schrijfrechten op uw systeem geeft. Uw router thuis kan gekraakt zijn, op uw werk kan een laptop van een collega besmet zijn, probeer daarom altijd zeer voorzichtig te zijn, ook op vertrouwde netwerken. Het is zeer eenvoudig voor kwaadwillende software om uw te doen geloven dat u inlogt op uw Hotmail of telebankieren terwijl u eigenlijk op een nepwebsite uw inloggevens weggeeft. Let daarom ook hier weer op de HTTPS verbinding in uw browser en gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende websites.

Leer de veiligheidskenmerken

Net zoals met papiergeld zijn er een paar kenmerken waardoor u kunt voorkomen dat uw uw inloggegevens op een nepwebsite weggeeft. Voor belangrijke websites zoals van uw bank of webmail is het zeer aan te raden deze te herkennen en elke keer dat u deze website gebruikt even te controleren:
  1. Het adres van de website begint met https
  2. Het https certificaat is van dezelfde uitgever (dubbelklik op het slotje).
  3. Het adres is niet gewijzigd (bijv: rabobank.nl is niet opeens 'derabobank.com')

Meer beveiligingstips vind u op onze website www.security101.nl

 


 

“Lagere ICT kosten met Open Source”

Open source software is gratis en publiek beschikbare software. Producten als Linux webservers met Apache, of MySQL databases en PHP webapplicaties zijn misschien wel bekend. Maar is nog veel meer, gratis anti-spam en anti-virus, uw documenten toegankelijk zoals op Wikipedia, gratis webwinkel software of VPN oplossingen, het aanbod is enorm.

Neem contact op voor meer informatie


© Vellekoop ICT 2019